Børn

H.C. Andersens eventyr i børnehøjde - også de allermindste

Af Lisbeth Agth Scott Magle Pedersen

Tags

børn 0-6

Én to - én to, en ært og en gammel træsko 
- Ved du hvilke tre eventyr af H.C. Andersen vi tænker på her?

De fleste vil ud fra de nøgleord kunne fortælle hvilke tre af H.C Andersens eventyr, der er tale om. Vi tænker nemlig på: Fyrtøjet, Prinsessen på ærten og Klodshans. 

H.C Andersen er en del af den dansk kulturarv, og nogle gange møder vi mennesker, der siger, at H.C. Andersen ikke er for de allermindste børn. Det har vi sat os for i børnebiblioteket at gøre noget ved. For vi mener at alle - også de allermindste – kan få noget godt ud af eventyrerne. Heldigvis er vi ikke alene om det, og vi har ladet os inspirere af de bedste. Derfor tilbyder vi nu:

 

Eventyrforløb i børnehøjde for dagtilbud

Vi har skabt 3 eventyrforløb med udgangspunkt i Fyrtøjet, Prinsessen på ærten og Klodshans.

Alle eventyr har et anslag. I eventyret om Fyrtøjet er det netop en GNIST, som sætter gang i magien. En gnist kan antænde en ild, og vi håber at tænde en begejstrings-ild for eventyr i både børn og deres voksne. 

Eventyr til de mindste børn skal formidles med magiske stoppesteder. Fx stopper vi op ved soldatens vej ned gennem træet til de tre store hunde. Det er blevet til en dans, som børnene fortæller med kroppen til god musik. 

Et andet magisk stoppested er de tre hunde. Vi har konkreter med, så børnene fx kan kramme tøjhunde, men de synger: “Tre store hunde gjorde, hvad de kunne for at gøre nytte i et eventyr...”. 

Vi faciliterer et legefælleskab, hvor vi inviterer til at børnene og deres voksne leger med. Derfor ved vi heller ikke, hvor legen bringer os hen. Men vi kender anslaget og eventyret, og det er så magisk at se, hvor de enkelte børnegrupper fører eventyret hen, og hvad de bliver optaget af.

Der er gode dannelsespotentialer i eventyrerne. Klodshans tør at være sig selv, selvom hans far og brødre ikke tror, at han vil lykkes. Soldaten, fra Fyrtøjet, har mange venner, når han har penge til at betale med, - men hvornår er man venner? Og får prinsessen egentlig selv lov til at bestemme, om hun vil giftes med soldaten? Prinsessen (på ærten) har mod til at banke på døren, selvom hun ikke kender nogen. Det er bare nogle af de dannelsespotentialer, der er i spil. 

Eventyrforløbene afholdes i vores skønne Eventyrrum på 1. sal i børnebiblioteket. Eventyrrummet er illustreret af Svend Otto O. i 1982. Dette kan du snart læse mere om i en anden artikel her på vores hjemmeside. 

Hos Ballerup Bibliotekerne arbejder vi med Verdensmål, og vores eventyrforløb understøtter Verdensmål 5 og 10.

Hvis du er nysgerrig på de pædagogiske tilgange, legefællesskaber, legemod og dannelsespotentialer kan vi anbefale at læse bogen: “Leg med H.C. Andersen – inspiration til eventyrlige legefællesskaber i dagtilbud” af Gitte B. Bork & Lisa Johansen. Den kan lånes på biblioteket. Du kan ligeledes se mere på denne webside: http://playwithhanschristianandersen.org/

Vil du tilmelde dig et eventyrforløb?

Dagtilbud i Ballerup Kommune kan tilmelde sig et eller flere eventyrforløb via Dagtilbud i virkeligheden. Link: https://dagtilbudivirkeligheden.dk/

I et samarbejde med Naturskolen (Skoletjenesten i Pederstrup) kommer der eventyrforløb i naturen til efteråret 2025. Når de er klar, kan de bookes samme sted via Dagtilbud i virkeligheden.