Børn

Store drenge og små tog

Det grønne værksted bygger togbane i Spor 3

Af Helle Trolle

Tags

spor 3
Der bygges togbane

”Hej du, jeg mangler en bue herovre, og vi skal flytte banestykket ved bjerget, så det ikke kommer for langt væk!”.

Spor 3 emmer af dyb koncentration, mens togskinner føjes sammen i lange snoede baner, og træer, huse, broer og skiftespor placeres omhyggeligt. Forsigtigt løftes de farvestrålende tog over på banen og kobles sammen, så en eventyrlig togbane vokser frem for øjnene.

I dag er det ikke små ivrige hænder, der bygger togbane. 

De garvede hænder tilhører Frank og Per fra Det grønne værksted på Posthuset, som hjælper det nye børnebibliotek Spor 3 med at skabe en lækker trætogbane til børnene. 

Frank er gammel smed og har bygget rigtige lokomotiver og togvogne for DSB hele sit arbejdsliv. Og så bygger han modeljernbaner i sin fritid.
Per har arbejdet med edb i mange år og er nu ligesom Frank en af de seje frivillige i Det grønne værksted med hænder og hoveder godt skruet på.  

Da Det grønne værksted fik en henvendelse fra Ballerup Bibliotek, var de straks friske på at bygge en togbane til børnene. 

Byggeriet foregår efter alle kunstens regler. Der skal være både inde og ydre løb, bælt og bjerge, og så skal der bygges to nye havneløb, som de seje gutter fra Det grønne værksted selv 3D-printer i Tech-teket. Det var en af de mere krævende opgaver, for de måtte selv tegne og designe det element, der var brug for.

I det hele taget er Det grønne værksted gået grundigt til værks.

”Først lavede vi en model af banen og havde besøg af en gruppe vuggestuebørn. Vi skulle jo teste, om højden og størrelsen af banen passer til børnene.
De er jo ikke så høje, så vi skal sørge for, at de sjove ting på banen er tæt på børnene”, fortæller Frank og Per.

Efterhånden som skinnerne finder deres rigtige pladser, bliver de skruet fast i bordet til den færdige togbane, som skal stå klar til brug, når Spor 3 åbner.
Ud over den fastmonterede bane er der selvfølgelig også masser af løse skinner og tilbehør, som børnene kan lege med på gulvet.

Frank og Per fra Det grønne værksted er spændte på, om børnene bliver lige så glade for togbanen, som de selv er. 

”Vi håber virkelig, at børnene gider lege med det. For os har der klart været et element af leg i det.
Og nej, vi er slet ikke for gamle til at lege med togbane!”

Har du lyst til at høre mere om Det grønne værksted og bibliotekets arbejde med bæredygtighed, så lyt til denne podcast, som ligger frit på bl.a. Spotify.
De sidste ca. 8 minutter fortæller om et besøg på Ballerups grønne værksted, hvor du kan høre bl.a. Per fortælle.