Litteratur

Strik strømper og få varme fødder!

Kom godt i gang med strømpestrik med Pernille fra Tech-teket. Pernille elsker at strikke strømper. og det er slet ikke svært, når du har først har knækket koden til at forme hælen. Men pas på: strømpestrikning er så sjovt, at det er vanedannende!

Af Pernille Just Kyvsgård

Strik varme sokker

Derfor skal du strikke dine egne (eller andres) strømper

  • Du kan have strikketøjet med overalt, fordi det fylder meget lidt
  • Du kan bruge dine garnrester (så længe det er strømpegarn)
  • Du kan lege med nye teknikker, uden det tager en evighed (f.eks. hulmønstre og flerfarvestrik)
  • Du kan nemt gøre strikket til dit eget og lave dine egne strikkehacks
  • Strømperne er vildt dejlige at have på særligt om vinteren
  • Det er sjovt at strikke strømper, fordi der er så meget afveksling

Her giver Pernille sine bedste tips til strømpestrikning

  1. Vælg strømpegarn: Der skal være lidt nylon i det garn du vælger for at gøre strømperne slidstærk. Ellers kommer du til at strikke et par strømper, der er slidt ned på hælen efter tre times brug. Det kan få alle til at græde. 
    I hovedreglen går der lige under et nøgle strømpegarn på 50 gram pr. strømpe. 
     
  2. Find hjælp på YouTube eller i de gode strikkebøger: Der er mange gode videoer til strømpestrik og illustrationer i bøgerne.
    Mine første strømper var fra ”Sokkebogen” af Kerstin Balke. Hun har et helt afsnit med illustrationer af de forskellige teknikker. 
    Nederst på siden her har jeg fundet nogle rigtig gode strikkebøger til dig, der vil i gang med strømpestrikning.
     
  3. Lad dig ikke intimidere af konstruktionen på sokken. 
    Tænk på, at en sok består af en kant, et skaft, en hæl, en fod og en tå. 
    Ser du sådan på sokken, så er den langt mere overskuelig.

Hvordan strikkes hælen? 

Hælen kan være den, der volder flest udfordringer, og der er mange forskellige måder at gøre det på. 
Den mest klassiske er kilehælen, som består af fire dele. Jeg viser dig her, hvordan du strikker hælen. 
Jeg strikker i øvrigt på Sokker nr. 6 fra ”Sokkebogen”. Hun bruger i opskriften en timeglashæl, men jeg har hacket opskriften og valgt en anden hæl. 
 
1. Jeg starter med at lave den flap, der skal sidde bag på hælen: Den er lavet ved at man strikker frem og tilbage på halvdelen af maskerne.

2. Herefter laver vi kuplen, der lægger sig om undersiden af din hæl. Den formes ved at man deler sin hæl i 3 lige store dele og tager masker ind imellem den midterste og de yderste del.

3. Hælen samles nu med resten af sokken.  Det gøres ved at man samler masker op i først den ene side af hælen. Så strikkes de masker, der har hvilet fra skaftet. Til sidst strikker man op i den anden side af hælen. På den måde har man igen en lukket cirkel at strikke på.

4. Der vil nu være for mange masker på pinden, og derfor skal man i et antal gange tage ind i hver side af foden, sådan at den får en flot kile.

Dette er den mest klassiske hæl, men der findes mange andre hæle, der er lettere eller har en anden pasform. F.eks. timeglashælen/boomeranghælen eller sweet tomato hælen. Så er der også strikkere, der eksperimenterer med blot at strikke et ribstykke som erstatning for en egentlig hælkonstruktion eller laver en særlig kunstfærdig hæl.

Prøv dig frem, og find den hæl du bedst kan lide.
 

Kom godt igang med disse strikkebøger: 

  1. Sokkebogen af Kerstin Balke:
    Bogen her er god til sokkenybegynderen, fordi hun har nogle gode vejledninger og illustrationer sidst i bogen på hendes hæle. Derudover er den god til dem, der vil øve sig på flerfarvet strik, da de fleste sokker har et let, men flot mønster. Derfor er opskrifterne her også oplagte, hvis du har nogle rester du gerne vil af med. Har du aldrig strikket sokker før, anbefaler jeg, at du begynder med hendes ”sokker nr. 10 og 17”, da det er stribede sokker med hver sin hælkonstruktion.
     
  2. Op art – sokker af Stephanie Van Der Linden:
    En helt fantastisk strømpebog med flotte sokker, hvor alle er lavet ud fra nogle optiske illusioner, som gør det til nogle spændende mønstre og strukturer. Personligt skal jeg lave hendes ”Fibonacci” sokker, da jeg elsker de matematiske grundprincipper for det mønster.
     
  3. 52 uger med strømper:
    Denne bog har flere forfattere bag sig, og den er god, hvis man allerede kan strikke strømper, men savner nogle variationer. Her er der klart flest sokker med forskellige struktur eller hulmønstre, og de er alle ekstremt smukke og fantastiske.
     
  4. Mumisokker af Jaana Etula:
    I min søgen efter strømpebøger på biblioteket faldt jeg over denne smukke sokkebog, der fortæller historierne om vores elskede Mumitrolde og Mumidalen. Der er både opskrifter til børn og voksne, og de har alle smukke farver og flotte mønstre.
     
  5. Hæklede strømper af Jeanette Bøgelund:
    Jeanette Bøgelund Bentzen har skrevet en bog om hæklede sokker til dem, der ikke strikker, men stadig gerne vil have varme fødder. Man kan næsten ikke se, at der er brugt en anden teknik, og der er mange vildt smukke opskrifter at kigge igennem.

Bøgerne står i udstillingen ved vores håndarbejdsbøger, så kig forbi og bliv inspireret til lidt strømpestrik.