Formidlernes bedste sommerbog

Det læste vi denne sommer

Af Cecilie Damgaard Morales Bondy

I bibliotekets frokoststue taler vi her efter ferien meget om, hvilke bøger vi hver især har læst i sommermånederne. Læs med her, hvor formidlerne skriver om deres bedste sommerbog i 2024: 

Sofie, litteraturformidler: ”Idol, brænder” af Rin Usami

Jeg kan personligt ikke prale med, at have nået meget sommerlæsning i denne omgang. Dog har jeg læst den korte historie ”Idol, brænder” af Rin Usami, som er endnu et led i bølgen af ny japansk litteratur der har ramt Danmark. ”Idol, brænder” sætter et kritisk blik på den japanske fankultur, men formår stadig at fremgå empatisk over for novellens hovedkarakter, som er forgabt i et japansk pop idol. En hurtig læseoplevelse, som er en stor anbefaling. 

Sarah, litteraturformidler: ”Dagbog fra et tomrum” af Emi Yagi

Jeg har læst mange bøger i min ferie, men én af mine helt klare favoritter var ”Dagbog fra et tomrum” af japanske Emi Yagi. Det er en absurd, samtidssatirisk roman om den enlige kvinde Shibata, der arbejder på en meget mandsdomineret arbejdsplads. En dag bliver hun træt af at skulle vaske sine mandlige kollegaers kaffekopper op og lyver sig derfor gravid. Det giver hende nogle umiddelbare fordele på arbejdspladsen, men lige om hjørnet lurer diskriminationen og de upassende spørgsmål. Jo længere Shibata kommer i sin fiktive graviditet, jo mere bizart bliver det – for hvordan overbeviser man andre, og sig selv, om at man er gravid? En humoristisk, tankevækkende og rørende bog om kønsroller, sociale normer, ensomhed og forstillelsens kraft. 

Marie, faglig formidler: ”Kun til navlen” af Linea Maja Ernst

Den bedste bog jeg læste denne sommer var ”Kun til navlen” af Linea Maja Ernst.

Bogen handler om en gruppe venner, der efter at have levet deres ungdomsliv sammen, er gledet ind i faste parforhold og dermed væk fra hinanden. Ikke alle i vennegruppen trives dog med den udvikling, og det skaber store spændinger og svære dilemmaer for bogen karakterer. 

I Linea Maja Ernsts debutbog er der fuld knald på drama. Jeg både grinede, følte med karaktererne og krummede tæer over deres akavede interaktioner. Så er du vild med bøger der er drevet menneskelige interaktioner og alt det usagte mellem dem, kan jeg varmt anbefale ”Kun til navlen”. 

Nina, faglig formidler: ”Maskiner der tænker” af Inga Strümke
Der er rigtig meget snak om kunstig intelligens i disse år og med god grund, for teknologien tager nogle vilde spring i øjeblikket! Men det er nok de færreste af os der ved hvad det egentlig er og endnu færre der forstår hvordan det virker.
”Maskiner der tænker” er en virkelig vellykket indføring i begge dele.
De tekniske beskrivelser bliver hele tiden sammenkoblet med jordnære eksempler på, hvad det betyder for vores hverdag. Jeg synes det var overraskende at finde ud af på hvor mange måder jeg allerede i årevis har brugt kunstig intelligens uden at tænke over det.
På samme måde tager den fat i mange af de etiske dilemmaer omkring kunstig intelligens og giver gode forklaringer på baggrunden, uden at dømme hverken den ene eller den anden vej.
Hvis du skal læse én bog i år om kunstig intelligens, så start her!

Cecilie, litteraturformidler: ”Lord Draysons fald” af Rachael Anderson

Denne sommer har jeg bl.a. hygget mig med denne skønne og humoristiske historiske roman om den fattige Lucy, der står til at blive smidt ud af sit hjem pga. den hovne (men ekstremt flotte!) Lord Drayson. Skæbnen vil det dog anderledes, og da Drayson mister hukommelsen, kommer Lucy til at fortælle ham, at han faktisk er en helt anden – nemlig hendes tjener! Dejlig, romantisk underholdning til jer, der elsker Bridgerton-bøgerne.